Menu & Search
Viisi tapaa välttää hampaiden reikiintyminen

Viisi tapaa välttää hampaiden reikiintyminen

Mun hampaat on varmaan kauheassa kunnossa koska en ole käynyt pitkään aikaan hammaslääkärissä.

Ei välttämättä, riippuu siitä mitä teet vuoden muina päivinä kotona. Hampaiden harjaus on vain osa kokonaisuutta, joten tässä muistutuksena tärkeimmät rutiinit:

Hammasvälien puhdistus

Puhdista hammasvälit ennen hampaiden harjausta vähintään kerran vuorokaudessa, mielellään illalla. Etsi omaan käteen sopiva väline ja puhdista erityisesti takahampaiden välit.

Hampaiden harjaus

2

Harjaa hampaat kahdesti päivässä kaksi minuuttia kerrallaan ja käytä fluorihammastahnaa. Harjaa hampaat mielummin ennen aamupalaa tai vähintään 20 minuuttia syömisen jälkeen. Harjaa huolellisesti erityisesti ienrajat ja muista, että suuta ei tarvitse lopuksi huuhdella.

Säännöllinen ateriarytmi

Älä napostele pitkin päivää, vaan syö maksimissaan 5-6 kertaa päivässä. Aterioiden välillä tulee huomaamatta napsittua jotain pientä. Kahvin kanssa syöty keksi, hörppy tuoremehua tai jokailtaiset leffaherkut pitävät suun kariesbakteerit viriilinä.

Janojuomana vesi

4  Maustamaton kivennäisvesi ja kahvi tai tee ilman sokeria on hampaille ok. Kaupoissa on valtavat valikoimat erilaisia virkistäviä juomia, joista valitettavasti kaikki aiheuttavat vähintään eroosiota hampaisiin. Makeisiin juomiin ei kannata totutella, koska tavasta on vaikea luopua.

Älä tupakoi tai nuuskaa.

5Pahimpia asioita, joita voi suulleen tehdä on tupakointi ja nuuskaaminen. Ikenet tulehtuvat helpommin mutta samalla ääreisverenkierron heikkeneminen peittää oireita ja kudostuho etenee salakavalasti. Suu kuivuu, hampaat reikiintyvät ja henki haisee.

0 Comments
Leave a Comment