Menu & Search
Tupakointi ja riippuuvuus

Tupakointi ja riippuuvuus

Suurin osa tupakoivista tietää, miten vaarallista tupakka on. Se sisältää yli 300 syöpävaaralliseksi todettua ainetta ja yksikin tupakka haittaa elimistön toimintaa. Miksi silti niin moni polttaa? Koska se tuntuu hyvältä! Nikotiini on kuin hermoston bensiiniä ja se terästää melkein kaikkia tapahtumia eri puolella kroppaa. Siksi siihen muodostuu niin suuri riippuvuus ja jo kolmessa viikossa elimistö tottuu nikotiinin ylimäärään.

Tupakkariippuuvuus voidaan jakaa eri alueisiin:

 1. Nikotiiniriippuvuus: hermosto on tottunut nikotiinin ylimäärään.
 2. Psyykkinen riippuuvuus: tupakka terästää ilot ja vaimentaa surut, sillä saa myös aina pienen tauon mistä tahansa.
 3. Tapariippuuvus: tupakan polttaminen on ajanviete bussia odotellessa tai se on ensimmäinen mitä tekee aamulla
 4. Sosiaalinen riippuvuus: sen avulla  voi olla ihmisten kanssa tekemisissä
 5. Tupakkariippuuvuus: tupakointi tarjoaa ärsykkeitä kaikille aisteille. Siinä saa hetkeksi tekemistä käsille, huulille ja hengitykselle.

Jos tupakoinnin haluaa lopettaa, kannattaa hoitaa näitä kaikkia alueita samanaikaisesti. Ensimmäisen kanssa auttaa lääkäri tai hammaslääkäri, jonka avulla voi suunnitella nikotiinista vieroittumista. Esimerkiksi laastarit ja imeskelytabletit yhdessä käytettynä ovat tehokkaita apuvälineitä. Psyykkistä riippuvuutta kannattaa kohdata vastaanottamalla omat tunteet rehellisesti sellaisinaan. Tupakoinnin tilalle voi yrittää keksiä uuden terveellisemmän tavan ja koittaa korvata se jollain muulla tekemisellä. Sosiaalinen riippuvuus on ymmärrettävästi vaikea ja vaatiikin todella tahtoa lopettaa tupakointi

2 Comments
Leave a Comment

 1. varimmime
  4 viikkoa ago

  http://fcialisj.com/ – canadian pharmacy cialis

 2. arracle
  5 päivää ago