Menu & Search
Miksi hammaskivi kannattaa poistattaa?

Miksi hammaskivi kannattaa poistattaa?

Hammaskivi on kovaa, haisevaa ja täynnä bakteereita. Sitä muodostuu, kun syljen mineraalit saostuvat ajan kuluessa hammasplakkiin. Vähän samaan tapaan kuin suihkun hanaan muodostuu kalkkia.

Hammaskivessä elävät bakteerit saavat aikaan ikenessä puolustusreaktion eli tulehdustilan. Tätä voisi verrata vaikka polven haavaan, johon on jäänyt hiekkaa. Tulehdus saa ikenet vuotamaan verta, aiheuttaa pahan hajun ja lopulta se voi edetä hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaksi krooniseksi sairaudeksi. Ientulehdus voi saada myös ikenet vetäytymään ja hampaat vihlomaan.

IMG_9949.jpg

Ylhäällä kuva alaetualueen hammaskivestä ennen puhdistusta. Tilanne on jo melko vakava. Alemmassa kuvassa alaetualue puhdistuksen jälkeen, josta huomaa tapahtuneen kudostuhon eli ikenet ovat reilusti vetäytyneet ja hampaan kaula paljastunut. 

Paras tapa ehkäistä hammaskiven muodostumista on huolellinen mekaaninen puhdistus. Erityisen herkästi hammaskiveä muodostuu alaetuhampaiden taakse ja poskihampaiden väliin.

Viisi tapaa vähentää hammaskiven muodostumista:

  1. Puhdista hammasvälit päivittäin ennen hampaiden harjausta
  2. Etsi omaan käteen parhaiten sopiva hammasvälien puhdistusväline ja harjoittele sen käyttämistä, kunnes lankaus tai väliharjaus sujuu
  3. Käy säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa ja suuhygienistillä puhdistuksessa
  4. Älä anna suun kuivua. Juo riittävästi vettä ja tarkistuta käyttämiesi lääkkeiden sivuvaikutukset
  5. Jos jostain vuotaa vertaa – puhdista sieltä paremmin!

0 Comments
Leave a Comment