Menu & Search
Kliiniset perusteet opeteltu: kolmas vuosi takana

Kliiniset perusteet opeteltu: kolmas vuosi takana

Vaihteeksi taas koulukuulumisia, kun kohta alkaa olla kolmas vuosi opiskeluja kasassa ja vielä 2,5 vuotta olisi edessä. Aika menee mielettömän nopeasti, joten koitan keskittyä nauttimaan opiskelijaelämän iloista vielä kun voin. Jos joku ajattelee, että 5,5v on pitkä aika opiskella, niin ei se kyllä ole.  Töitä ehtii tehdä loppuelämän, niin siitä reilut viisi vuotta opiskelua on lyhyt aika. Katsotaan, onko sama ääni vielä kellossa kun valmistuminen lähenee.

Muutenkin on ollut tosi kivaa, kun “erikoistuminen” tähän yhteen alaan on alkanut. On äärimmäisen motivoivaa lukea luentoprujuja, kun tietää, että näitä asioita tulen todella tarvitsemaan töissä. Tai vähintään on kiva tietää huolellisesti aiheen teoriatausta, eikä vain miten se tehdään. On kiva tulla yhden alan asiantuntijaksi. Toki siinä saa vapaa-ajalla olla aika aktiivinen, jotta sellainen yleissivistys myös lisääntyisi, hahah! Onneksi on hyviä lounaskeskusteluita kurssikavereiden kanssa ties mistä aiheista ja hyvä yhteishenki on kyllä kultaakin kalliimpi voimavara. Oma klinikkaryhmä on <3

Nyt kolmannella vuodella ollaan tosiaan käyty ihan hammaslääkäyriyden ytimeen kaikella tavalla. Kariologia, parodontologia, kirurgia, protetiikka, ortodontia, endodontia, radiologia… Siinä muutamia oppialojen nimiä, joita käydään eri laajuisina kursseina. Kariologia on kariesta tutkiva ala, parodontologia liittyy kiinnityskudoksiin, ortodontia oikomiseen, endodontia puolestaan juurihoitoihin, radiologia taas kuvantamiseen ja kirurgiassa käydään hampaiden poistoja ja tavallisimpia suun alueen leikkauksia. Noin niinkun suurinpiirtein.

Opiskelu menee karkeasti ottaen niin, että ensin käydään teoria aiheesta, sitten “kuivaharjoitellaan” taitopajassa tekniikoita ja materiaaleja ja viimeisenä sitten päästään käytännön hommiin oikeiden potilaiden kanssa opettajien valvonnassa. Edellisestä vaiheesta ei pääse seuraavaan, ennekuin on käynyt hyväksytysti edellisen. Lisäksi pitää kerätä tietty määrä tiettyjä suoritteita toimenpiteistä. Mutta nämä ovat tällä hetkellä vielä aika lailla edessä.

Tietyllä tavalla helpointa on se, että meille lyödään koko vuodeksi valmiit lukujärjestykset eteen. Kurssien suorittaminen hitaammin, nopeammin tai omassa järjestyksessä ei käytännössä ole mahdollista, muutenkun välivuodelle jäämällä. Aika putken läpi meidät puristetaan ja ulos pitäisi tulla tietyn strandardin laatuista tavaraa. Joten hommia saa kyllä tehdä ja kursseja ei kannata jättää rästiin.

Mutta toisaalta, omalla vastuulla ei ole kun istua alas ja opiskella sovitut jutut.  Ainakin vielä tahti ja määrät ovat olleet hyvinkin kohtuullisia ja erityisesti taitopajaharjoittelut ovat olleet kivoja. Juurihoidon harjoittelu irtohampaalle on aikamoista näpertelyä, mutta “voisi sitä myös istua kirjastossa päivät pitkät kirjan ääressä opintopisteiden eteen”. Tuolla voi kuitenkin oppia kaverin kanssa yhdessä tekemällä ja saa nimenomaan tehdä omin käsin jotain, eikä vain päntätä. Oon kyllä niin oikealla alalla.

Onko jotain kysymyksiä? 🙂

5 Comments
Leave a Comment

 1. Jenni
  6 vuotta ago

  Mua kiinnostaisi tietää pohditko koskaan “normi puolen” ja hampaan välillä lääkikseen hakiessasi vai oliko hammas alusta asti se sun juttu? 🙂 Itse olen hakemassa tänä keväänä ensimmäistä kertaa ja miettinyt molempia mutta lopulta hammas vei voiton! 🙂

  Mukavaa kevättä Salli!

  • Salli
   6 vuotta ago

   Moii! Mulla oli jotenkin alusta asti selkeää se, että haluan nimenomaan hampaalle 🙂 Itseasiassa nyt vasta mietin sitä, että mitä jos hakisikin vielä yleiselle ja opiskelisin lisäksi yleislääkärin pätevyyden. Mut sit mun ajatus tuli siihen, että “voisinhan tehdä jo hammaslääkärin töitä siinä sivussa” ja sitten tajusin, että haluaisin tehdä muutenkin mielummin hammaslääkärin työtä. Yleislääketiede on kyllä ihan mielettömän kiinnostavaa ja onneksi edelleen voi opiskella asiat aivan “perinpohjin” hampaallakin 🙂 Tsemppiä pääsykokeisiin!

 2. Emma
  6 vuotta ago

  Näitä sun koulupostauksia on niin mielenkiintosta lukea aina! Vaikuttaa kyllä että oot niiiiiin oikealla alalla 🙂

 3. ano
  6 vuotta ago

  Moi! Oliko tonne ihan hirveen vaikee päästä ja ookko tehny jotain postausta siitä? Ja millasii numeroi sait tyylii todistukses lukiossa ja entä millai meni ylppärit? 🙂 Kiitos jos vastaat!

 4. utelias
  6 vuotta ago

  Onko lääkikseen päässyt ketään amiksen käynyttä? Mikä on yleinen keskiarvo jolla on päästy opiskelee? 🙂