Menu & Search
Kipeä viisaudenhammas

Kipeä viisaudenhammas

“Ja sitten sitä viisaudenhammasta revittiin niin että leuat meinasivat mennä sijoiltaan”

Tavanomainen, suppujuurinen viisaudenhammas.

Viisaudenhampaat, nuo monien kauhutarinoiden pääosaa näyttelevät pirulaiset. Viisaudenhampaiksi kutsutaan viimeisiä poskihampaita, jotka puhkeavat yleensä parikymppisenä tai viimeistään noin 26-vuotiaaksi mennessä. (Voit katsoa vaikka kännykän valolla ja peilillä, näkyykö rivien päädyissä kolmas “iso poskihammas” )

Viisaudenhammas ei ole syntyessään automaattisesti ongelmallinen, mutta yleensä leuoissa on liian vähän tilaa niille. Potilaiden Käypä hoito -ohje kertoo näin:

“Viisaudenhampaan keskeinen ongelma on sen vaillinainen puhkeaminen; se ei käyttäydy ollenkaan samalla tavalla kuin muut suun 28 hammasta, jotka puhkeavat kunnolla näkyviin ja ovat hyödyllisiä pureskellessa. ”

Miksi viisaudenhammas on niin ongelmallinen?

  1. Viisaudenhampaaseen tulee helposti reikiä, koska sen puhdistaminen on hankalaa –  hammas on tosi takana, lähellä poskea tai vain osittain puhjennut, jolloin plakki makaa hampaan pinnalla tehden siihen hitaasti reikää.
  2. Viisaudenhampaan ympärillä oleva ien tulehtuu helposti, koska  viisaudenhampaan ja ikenen välissä on usein syvä tasku, joka kerää ruokaa ja bakteereja. Tätä taskua on lähes mahdoton puhdistaa itse ja se kerää ongelmia aina uudelleen.
  3. Pystytkö puhdistamaan viimeisenkin hammasvälin? Jos onnistut, niin todennäköisesti säästyt myös viisaudenhammasvaivoilta. Muussa tapauksessa viisaudenhammas aiheuttaa vaivalloisen hammasvälin, joka lisää koko suun bakteerikuormaa ja voi reikiinnyttää toiseksi viimeisen hampaan sekä tulehduttaa ikenen.
  4. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä “tiukemmin” hammas juurtuu leukaluuhun. Siksi niiden poistaminen myöhemmin aikuisena voi olla haastavaa.
  5. Viisaudenhampaiden juurten muodot vaihtelevat paljon. Ne voivat harottaa eri suuntiin tai olla muuten poikkeuksellisen muotoisia. Silloin hampaan poisto vaatii tarkempaa suunnittelua tai joskus on myös parempi jättää hammas paikalleen.
  6. Kuten aiemmin sanottua, viisaudenhammas puhkeaa miten sattuu – vinosti, vaakatasoon tai jää vain pilkistämään ikenen alta. Joillekin viisaudenhampaat eivät puhkea ollenkaan tai niitä tulee vain 1-3 kappaletta. Monesti ongelmat voivat alkaa juuri silloin, kun sitä vähiten toivoo, joten riskihampaan poisto ennakoivasti on usein kannattavaa.

Tärkeimmät vinkit ongelmien ehkäisyyn:

  1. Harjaa kunnolla viisaudenhampaan “päältä”, varsinkin jos se on kipeä tai ien vuotaa verta.
  2. Puhdista myös viimeinen hammasväli.
  3. Keskustele hammaslääkärisi kanssa viisaudenhampaittesi tilanteesta ja niiden ennakoivasta poistamisesta.

 Kaikkia viisaudenhampaita ei tarvitse poistaa mutta hyvin usein kannattaa. 

 Lue lisää: https://www.kaypahoito.fi/khp00084