Menu & Search
Invisalign kalvo-oikominen: ennen ja jälkeen

Invisalign kalvo-oikominen: ennen ja jälkeen

Potilaalle tehtiin Invisalign Go kalvo-oikonmishoito, jonka tarkoituksena oli korjata vasemman yläetuhampaan (d. 21) asentoa. Potilasta vaivasi huulen suuntaan kallistunut etuhammas ja samalla toiveena oli hoitaa alaetuhampaiden ahtautta.  Poskihampaiden asentoa ei muutettu.

 

Invisalign Go:lla eli suppealla kalvo-oikomisella voidaan korjata tavanomaisia esteettisiä ongelmia, kuten ahtautta tai hampaiden epätoivottuja asentoja. Potilas vaihtaa oikomiskalvot kotona uusiin noin viikon välein, jolloin ne siirtävät hampaita hiljalleen haluttuun asentoon.

 

Samaan tapaan kun tuoleja voidaan liikuttaa isommalle tai pienemmälle kaarelle, niin samoin hampaita voidaan siirtää hammaskaarilla. Siksi useimmiten on tarpeen hoitaa sekä ylä- että alahampaat,  jotta purenta ei muutu, vaikka ongelma näyttäisi olevan vain toisella kaarella. Oikomishoidon onnistuminen vaatii potilaalta säntillistä kalvojen käyttämistä 22h vuorokaudessa. Kalvot suussa saa juoda vain vettä ja hampaiden puhdistuksen täytyy sujua tarkasti.

Hammasväleihin voidaan tehdä turvallisesti pieni määrä hiontaa, jotta suoristumiselle saadaan riittävästi tilaa. Hiontaa tehdään enintään 0,5 mm per hammasväli eli enintään millin neljäsosa per hammas. Lisäksi hampaisiin kiinnitetään paikka-aineesta tehtyjä otepintoja, jolloin hampaiden liikkumista voidaan kontrolloida paremmin.

Omien potilaideni aktiivinen hoitoaika on ollut yleensä noin 15-25 viikkoa ja kokonaisuudessaan hoito on kestänyt noin 7-12kk. Kontrollikäyntejä hammaslääkärin vastaanotolle on tarvittu noin viiden viikon välein ja joskus kontrolli on voitu tehdä myös etänä.

Hoidon päätteeksi on tärkeää valmistaa retentio eli ylläpitää saavutettua lopputulosta, sillä muuten hampaat palaavat helposti entisille paikoilleen. Retentiotyyppejä on kolme: retentiolangat, yökalvot tai näiden kahden yhdistelmä. Vain terveitä hampaita voidaan siirtää, joten ennen oikomishoitoa on syytä varmistaa, että suu ja hampaat ovat tulehdusvapaita.

Oikomishoidon riskit on hyvä tietää ennen hoidon aloittamista. Tavanomaisia lieviä haittoja ovat asennuksen jälkeen oleva hampaiden herkkyys, tilapäinen syljenerityksen lisääntyminen tai suun kuivuminen, hampaiden tilapäinen heiluminen, huulien tai poskien nirhaumat ja ohimenevät vaikutukset puheeseen kuten s-vika. 

Harvinaisia riskejä ovat, että esim. aiemmat tapaturmahampaat voivat mennä kuolioon, jolloin edessä on juurihoito. Joskus voi tapahtua myös lievää paikallista ikenen vetäytymistä. Mikäli hampaiden omahoito ei suju tai kalvoja ei käytetä ohjeen mukaan, voi myös kariesriski ja ientulehdusriski nousta. Joskus vanhat hammaspaikat voivat vaatia korjausta ennen tai jälkeen hoidon. Riskejä voidaan välttää hyvällä tutkimuksella ja suunnitelmalla.  

Kalvo-oikomishoidon maksuttoman konsultaation voi varata täältä.