Menu & Search
Hammaslääkäridokumentit

Hammaslääkäridokumentit

Ho Chi Minh City, Vietnam

Olen ollut kahtena talvena Aasiassa pidemmän ajanjakson ja monet ovat kysyneet, että olenko tehnyt samalla töitä. Tavallaan kyllä, sillä minusta on tullut parin vuoden aikana dokumenttikuvaaja. Idea hammaslääkäridokumentteihin muhi mielessäni jo Suomessa. Halusin vierailla paikallisilla klinikoilla ja nähdä mitä eroja tai yhtäläisyyksiä hammaslääkärin työssä on toisella puolella palloa.

Juttelin ennen matkaani yliopistoklinikan ylihammaslääkäri Pirkko-Liisa Tarvosen kanssa, joka oli ollut vuosia Pohjois-Koreassa edistämässä suunterveyden hankkeita. Sain häneltä kullanarvoista pohdittavaa: Mieti, että miksi haluat tehdä tämän ja voitko tuoda jotain hyvää paikallisten elämään? Näiden kysymysten kautta minulle oli selvää,  että en haluaisi ainakaan mennä kauhistelemaan tai arvostelemaan kenenkään työtä. Vierailuiden pointtina olisi tutustua kollegoihin ja päästä tutustumaan klinikoihin, jonka jälkeen voisin miettiä mitä lisäarvoa voisin mahdollisesti tuoda heidän elämäänsä.

 

Vietnamiin saavuttuamme ensimmäisen hotellin vieressä oli iso rakennus, jonka katolla luki suurin kirjaimin “Implant Center” . Ajattelin, että tässä olisi loistava kohde ensimmäiselle vierailulle, sillä nimi kuulosti suomalaisen hammaslääkärin korvaan niin erikoiselle. Kävelin sisään, esittelin itseni ja tapasin hammaslääkäri Albert Len, joka oli maailman ystävällisin puhuen samalla täydellistä aussienglantia. Selitin idean, että tarkoitus olisi kuvata 3-5 minuutin mittainen haastattelu ja esitellä paikkoja hyvässä hengessä. Hän oli palannut vanhempiensa kotimaahan Vietnamiin tarkoituksenaan jatkaa erään pitkän linjan vietnamilaisen implantologin luomaa klinikkaa ja oli heti innoissaan ideasta.

Kuvauspäivä ja haastattelu menivät paljon paremmin kuin osasin kuvitella, sillä kaikki ovet aukaistiin ja asioista kerrottiin vilpittömästi. Tulin siihen tulokseen, että hammaslääkärin työ on joskus hiljaista puurtamista jota harvoin nostetaan mitenkään esille. Omistaja vaikutti olevan otettu, kun sai esitellä luomaansa kokonaisuutta. Muillakin klinikoilla vastaanotto oli samanlainen – ihmiset kertoivat mielellään aiheesta, jonka eteen näkevät vaivaa eli omasta työstään.

Ensimmäisestä onnistuneesta vierailusta inspiroituneena kävimme kuvaamassa vielä kahdella muulla hammaslääkäriklinikalla Vietnamissa. Aivan kaikkiin paikkoihin ei aivan näin spontaanisti päästy, sillä osa klinikoista oli liian kiireisiä. Taktiikkana oli käydä paikan päällä esittelemässä idea ja sitten sopiva kuvauspäivä. Tämä oli aivan mahtavan hauskaa puuhaa! Suurkaupungin sykkeeseen pääsi eri tavalla kiinni kun sai kuvitella asuvansa siellä. Aamukahvi, taksi, kuvauspäivä, jännitystä (opettelin kylmiltään haastattelijan roolin) ja ihan käsittämättömän lämpimiä kohtaamisia kollegoiden kanssa sekä inspiroivia tarinoita. Näin sai alkunsa Dental Stories.

Ensimmäiset kolme jaksoa ovat siis Vietnamista. Ensimmäinen on implanttikeskuksesta, toisessa haastatellaan oikojahammaslääkäriä lasten hammashoidosta ja kolmannessa tapaan pitkän linjan naishammaslääkärin keskellä hektisintä Ho Chi Minhiä. Thaimaasta on myös tulossa videot paikasta nimeltä Dental Home sekä pari jaksoa Bangokin suurimaasta hammassairaalasta.

Käykää tykkäämässä Hammaspaikan facebook-sivusta, niin uudet videot tulevat vastaan sitä mukaa kun julkaisen niitä.

Tässä ensimmäinen jakso:

 

0 Comments
Leave a Comment