Menu & Search
Tsemppipostaus lääkiksen pääsykokeisiin

Tsemppipostaus lääkiksen pääsykokeisiin

Olen saanut monta kommenttia siitä, että blogi on jossain vaiheessa innostanut lukemaan lääkiksen pääsykokeisiin. Joten tässä tälle keväälle oma postaus aiheesta!

Muistan niin elävästi, miltä tuntui, kun tajusin, että hammaslääkäriksi päästäkseni minun pitäisi selviytyä lääkiksen pääsykokeista. Olin aikalailla puulla päähän lyöty, sellainen homma sitten! Minulla oli lyhyt matikka luettuna ja ainoastaan pakolliset kurssit fysiikkaa ja kemiaa. Muutenkin matemaattinen ajattelu tuntui loistavan poissaolollaan.

Se, mikä pääsykokeisiin lukemisessa tuntui typerryttävän eniten, oli kaiken sen sovellettavan tiedon määrä.  Fysiikan ja kemian tehtäviä ei voinut “vain” opetella ulkoa. Joku voisi kysyä, että miksi pääsykokeessa pitää osata laskea niin paljon asioita, vaikka itse laskinta ei käytännössä tulla koulussa tarvitsemaan? Noh, joku ilkeä ihminen on kuulemma sanonut, että siksi, “etteivät tyhmät pääse lääkikseen”. Itse olen kyllä eri mieltä, tyhmyyttä on montaa sorttia.

IMG_2231

Mitäpä tähän lisäämään!  Laskuja, laskuja..

Opintojen myöhemmässä vaiheessa on ollut kuitenkin tärkeää, että oikeasti ymmärtää, mitä fysiikalla ja kemialla tarkoitetaan ihmisessä, kun puhutaan vaikkapa paineesta, happamuudesta tai siitä säteilystä. Ja millä muulla sitä “oikeaa ymmärrystä” voisikaan paremmin testata, kuin tehtävillä, joissa täytyy soveltaa ymmärtämäänsä? Eli jopa matikkakauhuisena minunkin on täytynyt myöntää, että ilman matemaattisen ajattelun kehittämistä ja laskemista, ei asioita olisi voinut oikeasti ymmärtää.

Sen vuoksi paras vinkki pääsykokeisiin valmistautumiseen taitaa olla edelleen validi: laske paljon. Laita pylly penkkiin, ota kynä käteen ja laita tehtävä eteen. Aloita hommat niinkuin rakentaisit taloa: hoida perustukset ensin kuntoon ja mene sitten suunnitelmallisesti eteenpäin. Perustehtävät ja yksikkömuunnokset pitää olla ensin hallussa, ennenkuin voi havitella vaikeampien tehtävien ratkaisuja.

IMG_3969

Kevät 2012 – istumalihaksia koetellaan

Lisäksi varaudu aikataulun kansa yllätyksiin ja lähde “raksalle” vaikka välillä väsyttäisikin. Muista välillä tehdä jotain muutakin, mutta älä odota, että talo rakentuu yhdessä yössä tai viikossa. Älä hutiloi, sillä kiireessä tehty rakennelma ei kestä, eikä oikotietä hyvään osaamiseen ole. Osaaminen pitää kärsivällisesti pala palalta rakentaa itselleen, eikä sitä valitettavasti kukaan muu tai mikään valmennuskurssi pysty puolesta tekemään. Ja kun matka on tehty, niin se osaaminen tulee kyllä siinä sivussa.

Pääsykokeiden jälkeenkään lukeminen ei lopu, vaikka kyllä se mielestäni ihan hyvin opiskeluihin valmentaa, tai ainakin koettelee motivaatiota. Jos niistä selviää, niin selviää kyllä koulustakin. Isojen tietomäärien ja oman “tyhmyyden” sietäminen, tärkeiden asioiden poimiminen tietomäärästä ja paineen kestäminen ovat aika hyviä eväitä opiskeluun.

Toisaalta opiskelu sisältää myös ihan sitä perinteistä pänttäämistä ja ainakin minulla otti oman aikansa, jotta edes “opin opiskelemaan”. Olen kyllä edelleen tosi kiitollinen siitä, että jaksoin pinnistellä niiden tehtävien parissa ja nyt on siistiä katsoa matkaa taaksepäin, miten paljon onkaan saanut oppia ja kehittyä.

IMG_0731

Kevät 2013 – ensimmäinen lukukausi pian takana ja ekaa kertaa haalarit päällä

Oikein paljon tsemppiä siis tänä keväänä pääsykokeisiin lukeville! Aina sinne joku pääsee sisälle, eikä siihen vaadita edes mitään yli-ihmisen kykyjä. Eikä kannata luovuttaa, muutaman vuoden “uhraaminen” asian eteen, jota oikeasti haluaa ei ole edes uhraus. Minullakin tärppäsi vasta kolmannella yrittämällä ja pidetyt välivuodet ainoastaan ovat pitäneet opiskelumotivaatiota yllä.

20160322_112559

Kevät 2016- taidan olla oikealla alalla. Onneksi jaksoin panostaa tähän, lähtisin samaan hommaan koska tahansa uudestaan.

Saa kysyä ja kommentoida 🙂

10 Comments
Leave a Comment

 1. Mariella
  5 vuotta ago

  Olipas mielenkiintoinen postaus. Ite oon ollut hoitoalalla kymmenisen vuotta ja aina välillä käy ajatus lääkikseen hakemisesta. Ikää on siis jo karvan verran yli 30vuotta ja lapsiakin siunaantunut, että silleen vähän eri tilanne kuin lukion penkiltä ois tajunnut suoraan hakea 😀.

  Ite oon opiskellut lukiossa (kirjottanu 13vuotta sitten…) kans lyhyen matikan (kirjotin kyllä e:n, että matikasta sinällään pidän) ja vaan pakolliset kemiat ja fysiikat. Eli pääsykokeisiin opiskelu kannattais varmaan alottaa noista kemian ja fysiikan kursseista vai mitä meinaat? Tai miten ite käytännössä teit? Opiskelitko ne itekseen vai kävitkö esim iltalukiossa ne suorittamassa? Ja ilmeisesti biologian kurssit kans sisältyy pääsykokeisiin nykyään, minkälaisen arvon niille antaisit?

  • Salli
   5 vuotta ago

   Joo, fysiikan ja kemian kursseista kannattaa kyllä aloittaa! Toisaalta siinä on se hyvä, että nyt voit käydä yksi kerrallaan niin maan perusteellisesti ne kurssit heti alusta asti ja rakentaa osaamista rauhassa. Ihan täysin mahdollista on hakea ja päästä. Meillä on aika paljon alanvaihtajia ja ihan kunnon “aikuisia” mukana, niin työelämässä ehtii vielä olla!

   Mä luin kurssit itsekseni+ valmennuskurssin kävin, mutta olisin päässyt varmaan vähän helpommalla iltalukiossa, kun saisi apua niissä vaikeissa laskuissakin. Niin ja jos vaan saat kalenteriin tilaa, niin hae ihmeessä!! 🙂

 2. Mariella
  5 vuotta ago

  Tulikohan tuo mun äskönen kommenti perille, kun en laittanut tuota sähköpostiosoitetta..

  • Salli
   5 vuotta ago

   Hyvin tulee ilman sähköpostiakin! Julkaisen näitä aina heti kun ehdin 🙂

 3. Elli
  5 vuotta ago

  Heei!

  Kivoja nämä postaukset ja ihanaa kun kirjoittelet taas blogia! 🙂
  Millaisen painoarvon antaisit valmennuskurssille? Oliko niin ettet viimeisellä hakukerralla käynyt valmennuskurssia? Mitä kurssia suosittelisit/kurssilaisesi suosittelisi? 🙂

  • Salli
   5 vuotta ago

   Kiitos kivasta kommentista! Nyt on ollut taas tosi kiva kirjoitella 🙂 Tuo valmennuskurssiasia on vähän vaikea, mutta se auttaa ehkä eniten hahmottamaan sitä, mitä kaikkea pitää lukea. Mitä enemmän tietää etukäteen aiheesta, niin sitä enemmän siitä saa irti. Ainakin minulla ensimmäisellä kerralla tehtävät ampuivat vaan korkealta ohitse ja kaikki oli “liian vaikeaa”, koska perusasiat eivät olleet hallussa. En oikein saanut mitään niistä irti. Toisella kerralla kurssista oli paljon enemmän apua, kun oli mahdollisuuksia ymmärtää myös niitä pääsykoetyyppisiä tehtäviä. Joten riippuu ihan lähtötilanteesta, kuinka paljon siitä on kenellekin hyötyä 🙂

   Itse kävin ihan lyhyen Eximian kurssin, koska se taisi olla kaikkein halvin!! 😀 Ostin myös käytettynä itseopiskelumateriaalit muistaakseni Huippuvalmennukselta ja niistä oli hyvä apu, koska niiden avulla sain laskettua tarpeeksi. Valmennuskursseja tärkeämpänä näkisin siis jonkinlaiset kunnolliset itseopiskelumateriaalit? Molemmissa työ pitää tehdä itse, mutta kurssilta saa toki helposti apua, tukea ja aikataulut.

   Nyt suosittelisin ehdottomasti Kandidaattikustannuksen valmennuskursseja, koska osa kurssikavereistani on ollut opettajana ja tiedän miten täsmällistä ja hyvää työtä he tekevät oppilaidensa ja koko homman eteen 🙂

 4. Tiia
  5 vuotta ago

  Ihanaa Salli, täydellinen ajoitus! 🙂
  Oon jo 2011 päättänyt, että vielä joskus musta tulee lääkäri. Pari vuotta myöhemmin ostin kasan kemian, fysiikan ja biologian kirjoja, ja nyt pari vuotta lukenut vähän silleen fiiliksen mukaan biologiaa eli aika vähän, muita kirjoja en oo avannutkaan. Meinasi jo loppua usko itseensä, mutta hienoa kuulla, että kaikki opiskelijat ei ole suoraan lukiosta tulleita nuoria eli toivoa on. 😀 Ite oon siis 5 vuotta ollut lähihoitaja, lukioo en oo käynyt ja ihan itsenäisesti oon aatellut tästä lukemisurakasta selvitä. Palo unelman saavuttamiseksi on kova, mutta fysiikka ja kemia vaan takkuaa… 🙁 Taidankin ottaa nyt uuden lähestymistavan ja aloittaa siitä vaikeimmasta eli fysiikasta jo heti NYT! Ihanaa päivää sulle! 🙂

  • Salli
   5 vuotta ago

   Hei! Oi miten kiva kuulla!! Sitten kun se ajatus jää mieleen, niin sitä on hyvin vaikea saada pois. Vähän niinkuin Inception-leffassa 😀 Suosittelen kyllä tekemään töitä omien unelmien eteen! Aivan hyvin on mahdollista ne kuitenkin saavuttaa. Mutta joo, fysiikka ja kemia on kyllä pakko osata aika hyvin ja nimenomaan se matemaattinen ajattalu. Eipä niiden kehittämistä lukion käymättömyys estä ja myöhemmin (ehkä vähän kypsemmällä asenteella?) niiden kahlaaminen on mielekkäämpää kuin lukioaikoina. Tsemppiä luku-urakkaan niin varmasti se “joskus” tulee olemaan tämä hetki ja sinä lääkäri 🙂

 5. evelyn_
  5 vuotta ago

  Kiitos Salli inspiroivasta blogista :)! Tänä keväänä “löysin” sut uudestaan kun oot kirjoitellut lääkisaiheisia juttuja :). Minä sain tuon lääkis-idean päähäni syksyllä 2014 kun lh-opinnot olivat vielä kesken, ja se jäi sitten kummittelemaan. Aina välillä olen sysännyt sen pois (Miksiköhän? Koska jos _jatkuvasti_ pyörittelet jotain asiaa mielessäsi, ehkä sille on tehtävä jotain…) mut se vaan tulee aina takaisin. Ja just tänä aamuna ,luettuani tämän tekstin, se unelma aktivoitui taas :D. Kiitos siis <3

  Oon kohta 30 ja pakko todeta, että podin varmaan yli puoli vuotta jonkin sortin kolmenkympin kriisiä tyyliin "oon jo niin vanha et mun ois pitänyt tehdä "oikeat" valinnat jo 10 v sitten. Ja ikään kuin pitäis vaan sen takia tyytyä siihen missä tilanteessa nyt elää. Ei hemmetti, elämähän on oppimista varten. Haluanko sitten mummona surkutella että kun en edes koskaan yrittänyt? 😀

  Tsemppiä opintoihin ja aurinkoista kesän odotusta! 🙂

  • Salli
   5 vuotta ago

   Oikein!! Eikö kuulosta hyvältä ajatukselta että kymmenen vuoden sisällä sun elämään kuuluu lääkärin ammatti? Ei todellakaan ole liian myöhäistä, päinvastoin monet vähän vanhemmat kurssikaverit ovat pärjänneet ihan parhaiden joukossa koko opiskeluiden ajan. Päätös, motivaatio ja pitkäjänteisyys niin yhtäkkiä huomaat että sisäänpääsy napsahti ja sen jälkeen kaikki onkin helpompaa 🙂