Menu & Search
Hammaslääkäreiden käytännön tentti- OSCE

Hammaslääkäreiden käytännön tentti- OSCE

Tähän astisen elämäni ajan opiskelu on ollut hyvin teoreettista. Nyt kuitenkin tilanne on ollut se, että monet koulussa opetettavat asiat pitäisi osata tehdä myös “oikeassa elämässä”. Tämä on tehnyt opiskelusta mielekästä: saan ikäänkuin huolellista perehdytystä tulevaan työhöni ja mitä paremmin opettelen asiat nyt, sen paremman pohjan siitä saan tulevaan. Aika harva ammatti enää nykyään on sellainen.

Hammaslääkäriyteen kuuluu se, että meistä tulee oman alamme asiantuntijoita. Silloin on todellakin kiva perehtyä asiaan, jotta osaamme tehdä omat hommamme. Eihän meistä tietenkään valmiita kaikkitietäviä paketteja tule (vaikka tiedon nouseminen päähän voi hyvältä tuntuakin), mutta tietyt standardit pitää koulutuksen kautta täyttyä. Yhtä suuri merkitys, ellei suurempi, on sillä, että ymmärämme milloin emme tiedä jotain. Ja oi voi, sitähän riittää..

pic20160420170804 Näitä standardien täyttymistä on seurattu pitkin opintojen kulkua. Huonoin arvosana on määritelty sen mukaan, että sillä tietotasolla pitäisi kaikkien vähintään olla. Teorian lisäksi olemme osaamisen kanssa lähes jatkuvasti omalla epämukavuusalueella. Kun motorista taitoa vaativat toimenpiteet, kokonaiskuvan hahmottaminen ja päätösten tekeminen käyvät joka päivä hieman vaikeammaksi ja asiat ovat jatkuvassa seurannassa ja arvostelussa, niin kyllähän se vie paukkuja.

Kliinisen opettajan antamalla hyvällä palautteella tuntee elävänsä monta viikkoa ja “huono” palaute voi hetkellisesti syöstä kandin henkisen voinnin aivan pirstaleiksi. Kaikkensa antaneena on välillä vaikea erottaa toisistaan sitä, että tekemisten ja kädenjäljen arviointi ei ole henkilön arviointia. Onneksi myös sitä kuuluisaa kehitystä ja oppimista tapahtuu samalla ihan mieltöntä tahtia ja onnistumisen tunteet ovat aivan lyömättömiä. Huomenna meillä onkin “virallinen arviointitilaisuus”, nimittäin valtakunnallinen OSCE-tentti, josta sanotaan näin:

“OSCE-tentti (Objective Structured Clinical Examination) on standardoidussa vastaanottotilanteessa toteutettava potilastentti.

Tentissä arvioidaan (hammas)lääkärinä toimimista käytännön tilanteessa:

 • kliinisiä taitoja (esim. anamneesin ottoa, statuksen tekoa, diagnostiikkaa ja  toimenpidetaitoja)
 • ongelmanratkaisukykyä
 • vuorovaikutustaitoja”

Tentti toteutetaan kaikissa kaupungeissa samaan aikaan, samanlaisena. Jokaiselle tehtävälle on aikaa kymmenisen minuuttia ja ne kierretään yksitellen ikäänkuin rasteina. Tehtäviä ei tietenkään tiedetä etukäteen, mutta niiden pitäisi olla suurimmaksi osaksi sellaista “peruskauraa”, jotka pitäisi tässä vaiheessa opintoja sujua. Toisaalta se voi olla aikaa raakaa peliä, kun jännittää, aikaa on vähän ja niistä pitäisi oikeasti suoriutua ilman jäätyilyä. Kesäkandioikeudetkin jää saamatta, jos reputtaa yli viisi rastia.

Tällä kertaa kynää ja paperia ei tarvita, vaan rasteilla simuloidaan “oikeaa tilannetta”. Pitää osata näyttää vaikka hampaanpoiston oikeaoppinen tekniikka, herätellä elvytysnukkea tarpeeksi reippaasti tai esitellä potilaalle eri proteettisia hoitovaihtoehtoja.. Tai tai… Jännityksellä odotan, mitä tulevan pitää! Oikeaa elämää varten kaikkea ei voi harjoitella, mutta nyt testataan tiettyjen standardien käytännön toteutumista. Ja mikä tärkeintä, ainakin tässä oppii, jos jossain alueella on vielä puutteita tiedoissa tai taidoissa.

8 Comments
Leave a Comment

 1. HlkTurku
  5 vuotta ago

  Sama edessä huomenna myös! Jännittää… mitähän Oulu on kehitellyt OSCE-rasteille tänä vuonna hmm? Tsemppiä kovasti 🙂 !

  • Salli
   5 vuotta ago

   Hihih!! Tsemppiä sinnekin! Voidaan huomenna spekuloida miten meni 😀

   • Tku
    5 vuotta ago

    Kerronpa tänne jo heti Turun tuloksista. Kuulema ennätysmäärä hylsyjä kuin koskaan aiemmin ennen, vain 10/40 pääsi suoraan läpi kaikista! Turun suurimmat kompastuskivet olivat: prote/pufy, suupato, sos.ham sekä aseptiikka. Erityisesti prote/pufy -rasti tuotti kiivasta keskustelua palautetilaisuudessa, Turun proteetikkojen mukaan yhtäkään purenta-indeksiä ei olisi hyväksytty Turun puolelta. Itse sain tämän rastin oikein, mutta sos.hamissa vedin itseni kunnolla narun päähän (melkein eka rastini, mutta tää oli kyllä mielestäni vähän nolo kämmäys 😀 ). Toisena jäädyin sitten suupatossa, tuntui, että lähestulkoon kaiken muun osasin patosta, mutta enpä sitten juuri tätä. Muutoin rastit menivät suht mukavasti itselläni. Mielenkiintoista kuulla, miten muilla paikkakunnilla on OSCE mennyt! Ihmettelen kyllä, miten noinkin tarkkaan suunnitelluista rasteista silti voi löytyä paljon tulkinnan varaa ja “epäkohtia” ja keskustelua käytiin todella vilkkaasti.

    • Salli
     5 vuotta ago

     Aaaaa kiitos sisäspiiritiedosta!! Me saadaan tulokset vasta ensi viikolla, niin en osaa sanoa. Suurimalla osalla taitaa jotain mennä uusintaan. Suupatsku tuotti meilläkin varmaan eniten kysymyksiä. Minullakin se on veitsen terällä, riippuen siitä lasketaanko kolmeksi hyväksytyksi vastaukseksi raudanpuuteanemia, b12-vitamiinin puute, kuiva suu (oliko se syljen eritys alentunut?) ja suunpolteoireyhtymä 😀

     Protska/purentafysiologia oli kyllä aika salapoliisihommaa, mutta kyllä sieltä yhden indeksin sai sitten parhaaksi poimittua ja kykenin viime minuutilla tekemään labralähetteen. Aikaa ei kyllä ihan hirveästi ollut.

     Mikä on sos.ham? Oliko se missä soitettiin ja kysyttiin potilastietoja? 🙂

     • Tku
      5 vuotta ago

      Kuivasta suusta sai meidän palautetilaisuuden mukaan miinuspisteen 🙁 itse muistin hyposalivaation rajaksi tuon 0,1ml/l (tämä ylittyi potilaalla), mutta itsepintaisesti laitoin kuivan suun ja sain miinuspisteen. Muistin Burning mouth syndromen ja epätasapainoisen diabeteksen, mutta siihen homma sitten kaatuikin, kun enempää ei muistanut. Vitamiinin puutos ja anemia olivat pistelistalla 🙂
      Sosiaalihammaslääketiede koski juurikin puhelinkeskustelua, missä lörpöttelin ummet ja lammet (mitäänhän ei saanut kertoa) 😀 .
      Mutta näillä menään. Oli kyllä opettavainen päivä ja ainakin itsestä tuntui kivalta, kun osasta rasteista sai heti palautetta. Jaksamista kevään loppupuolen opitoihin 🙂 !

     • Salli
      5 vuotta ago

      Meidän palautetilaisuudessa taas oli puhetta, että se oli juuri hyposalivaation rajalla? Voisi tarkistaa.. Mutta se rasti jätettiin pois kokonaan, kun ilmeisesti kaikissa kaupungeissa oli ollut samantyyppistä epäselvyyttä. Saatiin myös alustavat tulokset ja vitsit olin iloinen, OSCE meni läpi!! 🙂 En tiedä laskettiinko siihen nyt sitä patskua vai ei.

      Ja todellakin oli opettavainen päivä! Tuli kerrattua asioita ja joutui vähän opettelemaan paineen alla työskentelyä. Ja voi ei! Se rasti oli kyllä paha varsinkin kun ensin kävi mielessä, että “pitäiskö sinne nyt kertoa jotain että tule päivstykseen tms.” 😀

      Samoin sinne Turkuun!! 🙂

 2. varimmime
  3 viikkoa ago

  https://vsdoxycyclinev.com/ – nor vibrax comprar

 3. arracle
  3 päivää ago