Menu & Search
Skootterilla Vietnamissa 1/2

Skootterilla Vietnamissa 1/2

Vaikka Vietnamin julkinen liikenne toimii hyvin, niin parhaiten liikkuminen hoituu paikallisten tapaan kaksipyöräisellä. Se on kiistatta monipuolisin, edullisin ja joustavin tapa liikkua. Sanoisin myös, että ihan turvallinen, jos vain liikkuu liikenteen tahdissa. Tässä muutamia vinkkejä sekä skootterin vuokraamiseen että ostamiseen Vietnamissa.

Mistä skootterin voi vuokrata/ostaa?

-“Motorbikes for rent”- kylttejä näkyy paljon kaduilla ja mm. pienet myymälät, hotellit ja matkatoimistot vuokraavat skoottereita n. 3-8e päivähintaan.

-Skootterin voi ostaa turistien moottoripyöriin erikoistuneilta yrityksiltä tai suoraan esim. huoltopajalta.

-Isoissa kaupungeissa on paljon valikoimaa mutta kalliimmat hinnat. Pienissä kaupungeissa voi puolestaan tehdä löytöjä ja valikoima on oman näkemyksen mukaan silti hyvä.

Miten valita hyvä skootteri?

-Turistille tarjotaan yleensä AINA ensin huonokuntoisinta rakkinetta, koska niiden pelätään rikkoutuvan. Ei ole epäkohteliasta valita kolmatta tarjottua kulkupeliä.

-Käy rauhassa koeajolla, ei pelkästään viereisellä pikkutiellä erityisesti, jos olet aikeissa ostaa pyörän.

-Jos ostat mopojobbarilta, käy itse valitsemassa huoltopajalla pyörä.

-Pyydä mekaanikon mielipidettä ja kysele paljon.. “Mikä osa hajoaa todennäköisesti ensimmäisenä?  “Saako varaosia kaupanpäällisinä? “

-Yleinen mopotietämys on luonnollisesti suuri apu…

Miten tunnistaa huonon skootterin?

-Huonon skootterin merkkejä: löysä kaasukahva (=kaasua kiertäessä on aluksi paljon tyhjää) Huonot iskunvaimentimet (=kokeile ajaa töyssystä, kuuluuko paha kolaus edestä tai takaa), löysät jarrut (=kokeile jarruttaa…). Valot, vilkku, bensamittari ja torvi..

-Yleisfiilis. Jos tankki on valmiiksi tyhjä, skootterit likaisia ja paikat välinpitämättömässä kunnossa, niin silloin tuskin kulkuneuvoistakaan huolehditaan kovin säntillisesti.

Mistä tietää ettei huijata?

-100% varmuudella mitenkään.. kannattaa luottaa omaan fiilikseen ja käyttää järkeä.

-Mitä innokkaammin kauppaa hierotaan, sitä todennäköisemmin jotain on vialla

-Kysele, ja ota ihan rauhassa..

Kaupat ja hinta?

-Tarkista, että ostetun pyörän mukana tulee rekisteröintikortti, jonka tiedot täsmäävät pyörän kanssa

-Lue vuokrapaperit huolellisesti ja ota valokuva naarmuista

-Riippuen paikasta, skootterin päivävuokra vaihtelee n. 4e-8e välillä per vuorokausi.

-Ostimme omamme (Yamaha Nuovo RC 113cc+kypärät+telineet repuille) Hanoista 280 eurolla  ja myimme sen uusille ystäville lähes samaan hintaan Hoi Anissa (täältä voi seurata kulkiko mopo vielä Kambozaan: http://www.tourlecouple.com/ )

-Myös mopojobbarit ostavat pyöränsä takaisin HCMC:ssä tai Hanoissa 50% hinnalla takaisin.

2 Comments
Leave a Comment

 1. Pulla
  3 vuotta ago

  Heippa! Olin muutaman kuukauden reissussa Aasiassa, ja Vietnamissa mopoilu on tosiaan in, haha 😀 Itse en kuitenkaan siihen uskaltautunut etenkään, kun pari reissaajatyttöä vinkkasi, että jos tapahtuu mopo-onnettomuus, jossa turisti on osallisena (ajoi), niin vika on automaattisesti turistin ja voi tulla jopa vuosia vankeutta, vaikka toinen osapuoli olisi vain haavoittunut. Perusteluna tähän kuulema, että onnettomuutta ei olisi tapahtunut, jos matkailija ei olisi tullut maahan.. En tosiaan tiedä kyseisen “huhun” paikkaansapitävyyttä, mutta ajattelin nyt kuitenkin vinkata eteenpäin! Liikenneonnettomuuksia kun tosiaan siellä päin maailmaa voi sattua, vaikka itse olisi kuinka tarkkana! 😀

  • Salli
   3 vuotta ago

   Kuulostaa kyllä huhupuheelta tai ainakin hyvin paisuneelta tarinalta.. Kaikkeen ei voi tietenkään varautua, mutta ei tuollaisiin ongelmiin mun mielestä IHAN täysin vahingossa joudu.. Itsekin kuulin kaikenlaisia tarinoita ja pelotteluita, mutta kohtuulliset tilannenopeudet ja hyvä ajokunto pelastaa monelta vahingolta. Kolareita ja pieniä kaatumisia sattuu usein ja harvoin paikalliset jäävät niitä puimaan sen suuremmin ja vielä harvemmin siihen pyydetään poliiseja paikalle.. Tietysti siellä mopoilu on aika riskialtista, mutta jos osaa vähän ajella, niin sen oppii kyllä nopeasti 🙂 Eri asia on myös ajella omassa paikallisessa ympäristössä (=turvallisempaa ja erittäin käytännöllistä) kuin lähteä roadtripille motareita pitkin..