Menu & Search
Neljäs vuosi: päiväni klinikassa

Neljäs vuosi: päiväni klinikassa

Klo 7.20 saavun pukuhuoneille ja vaihdan klinikkavaatteiisiin, haen arkistointihuoneesta kansion ja luupit.

Klo 7.30 etsin vapaan boxin ja aloitan hoitoyksikön siivouksella eli vesien juoksuttamisilla ja pintojen pyyhkimisillä. Avaan tietokoneen ja oman ajanvarauskalenterini ja katson mitä potilaita ja toimenpiteitä olen itselleni buukannut.

20160322_075928

Klo 7.45 päivä alkaa paikkauksella ja haen siihen tarvittavat välineet valmiiksi

20160322_075259

Klo 7.55 ehdin vielä juoda pikaisesti aamukahvit kandihuoneessa ennekuin potilas tulee.

Klo 8.00 potilasta ei näy

Klo 8.15 soitan potilaalle, joka pahoittelee kovasti ja kertoo olevansa juuri matkalla

Klo 8.30 potilas saapuu ja odotetaan opettajaa antamaan aloituslupa

Klo 8.40 aloitetaan paikkaus, välivaiheet näytetään opettajalle

Klo 9.30 seuraavan potilaan aika alkaisi nyt, mutta paikkaus on vielä kesken. Pyydän hoitajaa ilmoittamaan seuraavalle potilaalleni, että olen noin 20min myöhässä.

Klo 9.50 saadaan paikkaus valmiiksi ja varataan seuraava aika, aloitan siivoamaan ja vien instrumentit välinehuoltoon, juoksutan taas vesiä ja kerään seuraavan potilaan tarvikkeet valmiiksi.

Klo 10.00 haen potilaan ja pyydän anteeksi, että olen myöhässä puoli tuntia. Onneksi potilas on ymmärtäväinen ja meillä on vain pieni toimenpide edessä. Teemme vaikean parodontiitin evaluaatiokäynnin eli suomeksi katsotaan miten pitkälle edenneen kiinnityskudossairauden hoito on auttanut tämän potilaan kohdalla.

Klo 10.30 paikalle tulee aiemmin varaamani alan erikoishammaslääkäri, jonka kanssa saan hyvää opetusta tämän potilaan tilanteesta ja pohditaan yhdessä hoitosuunnitelmaa. Potilas on motivoitunut ja parantuminen on lähtenyt hyvin käyntiin.

Klo 11.00 varataan potilaalle uusi aika ja potilas pääsee lähtemään. Teen taas potilasvaihtosiivouksen, vien instrumenttejä pois ja pyyhin kaikki pinnat. Avaan seuraavan potilaan röngtenkuvat, katson mitä tänään pitäisi tehdä. Ohjelmassa on viiden hampaan poisto (Potilaalle tehdään proteesit myöhemmin). Haen osan tavaroista valmiiksi.

20160322_140522

Klo 11.25 yritän ehtiä ruokalaan ennen ruuhkahuippua, mutta osun muiden tavoin juuri pahimpaan aikaan ja aikaa kuuluu jonottaessa. Syön lounaaksi lämminsavulohisalaatin ja paistettuja perunoita, hintaa on onneksi vain 2,6e.

Klo 12.05 pitää kiirehtiä takaisin klinikalle ja laittaa tavarat valmiiksi seuraavaa potilasta varten.

Klo 12.10 alan keräämään tarvittavia instrumenttejä kuten poistopihtejä, vipuja, steriiliä imupäätä.  Haen antibakteerisen suuveden, tulostan hampaanpoiston jälkihoito-ohjeet, haen streriiliin kattaukseen tarvittavat välineet, varaudun mahdollisiin yllätyksiin…

Klo 12.30 tarkistan, että olen varmasti muistanut kerätä kaiken tarvittavan. Haen vielä tikkien laittamista varten neulaa ja lankaa. Katson vielä röntenkuvia ja suunnittelen toimepidettä.

Klo 12.40 ehdin vielä juoda kahvit kandihuoneessa

20160322_075536

Klo 12. 45 potilas saapuu ajallaan ja saamme heti kirurgian opettajalta aloitusluvan, aloitamme esivalmisteluilla ja puudutuksella. Saan hammashoitajan avustamaan toimenpiteessä.

Klo 13.10 aloitamme yksi kerrallaan poistamaan hampaita. Kyseessä on tekniikkalaji ja hyvin hienovaraisella taivuttelulla ja vipuamisella saan hampaat nousemaan ylös yksi kerrallaan. Osasta hampaista on vain juuri jäljellä, joten keskittyminen on hommassa ihan 100% ja aika vierähtää nopeasti. Opettaja käy välillä neuvomassa ja tarkistamassa miten hommat sujuu.

Klo 14.00 ompelen viimeisen tikin ja kertaan potilaan kanssa jälkihoito-ohjeet.

Klo 14.15 potilas lähtee ja aloitan tekemään loppusiivouksen boxiin, vien tavaroita pois ja pyyhin taas pintoja. Pihtejä ja steriilejä liinoja on aika kasa, vien käyttämättömät paketit pyyhittynä takaisin paikalleen.

20160322_112559

 

Klo 14. 35 Minulle ei tule enää toista potilasta iltapäivällä, joten aloitan tekemään aamulta jääneitä kirjauksia. Kaikki toimenpiteet, materiaalit ja muut huomionarvoiset asiat pitää kirjata potilastietojärjestelmään. Täytän myös suoritevihkojani ja teen itsearvion niihin. Kirurgian opettaja käy kuittaamassa suoritteet.

Klo 15.10 kirjoitan itselleni muistilapun, että aamun erikoishammaslääkärin kuittaus täytyy pyytää myöhemmin suoritevihkoon. Saan tämän päivän kirjaukset tehtyä ja päivitettyä potilaan hoitosuunnitelmaa.

20160322_073259

Klo 15. 20 soitan vielä toiselle potilaalle uuden ajan ja tarkistan, että pääsiäisloman jälkeen ajanvarauskalenterini on ajantasalla. Tarkistan, että olen varannut tietyille potilaille myös ajan erikoishammaslääkärin kirjoilta. Selaan kalenteriani eteenpäin ja suunnittelen huhtikuun potilastöitä.

Klo 15. 25 täydennän muisilappua, suljen koneen ja vien tavarat takaisin arkistointihuoneeseen. Istun hetken kavereiden kanssa kandihuoneessa ja jutellaan päivän kulusta.

Klo 15.45 vaihdan pukukaapilla omat vaatteet ja vien päivän klinikkavaatteet pyykkiin.

……………………

Että sellainen koulupäivä! Kysymyksiä?

7 Comments
Leave a Comment

 1. Miia
  5 vuotta ago

  Vitsit, olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus! Vähän erilainen koulupäivä! 😀

  • Salli
   5 vuotta ago

   Kiva kuulla!! Näitä olisi helppo tehdä vielä lisääkin 😀

 2. opiskelija
  5 vuotta ago

  Eikö teillä pidä olla kärjestä suljetut kengät kun käytätte kuitenkin teräviä instrumentteja? :O

 3. Kiia
  5 vuotta ago

  Olipas kiva postaus, tälläsiä ehdottomasti lisää! 🙂

 4. 5 vuotta ago

  Tosi siistiä että teidän opiskelu klinikassa on tosiaan noin käytännönläheistä, tuohan on jo kuin töissä olisi! 🙂 Kiva oli kurkistaa hampaan klinikkalaisen elämään.

  • Salli
   5 vuotta ago

   Moi!! Joo, olishan se aika hurjaa, jos voitais valmistua ilman että osattais perustoimenpiteitä! Vaikka koko ura tulee olemaan yhtä tietotaidon hiomista ja lisää opettelua 🙂

 5. […] olla jossain muualla välillä) Sen lisäksi meillä on vielä normaalisti klinikkaa (lue esim. täältä), maanantaina oli protetiikan ryhmätentti (oli aika vaikeaa kirjoittaa kuuden hengen ryhmissä […]