Menu & Search
Pääsykoe: lähtökohdat ja hakuprosessi

Pääsykoe: lähtökohdat ja hakuprosessi

Tänä keväänä tekemäni työ palkittiin koulupaikalla ja haluan jakaa miten sinne pääsin. Toivottavasti joku saa tästä apua, koska onnistumisen tunne on kaiken työn arvoinen. Aion kirjoittaa vielä opiskelutekniikasta ja lukutahdista, mutta nyt ensin asiaa lähtökohdista, hakukerroista ja motivaatiosta.

1.Lähtökohdat:
Olin lukion toisella luokalla, kun tosissaan aloin miettimään mihin kouluun hakisin. Suljin ensin pois asioita, jotka eivät kiinnosta ja sitten listasin asioita joita työltä haluan. Pian hammaslääkärin ammatti tuli mieleen ja keksin oikeastaan pelkkiä hyviä puolia. Saa tehdä jotain konkreettista, saa olla ihmisten kanssa tekemisessä, lääketieteellisyys, päivätyö, hyvä palkka, mahdollisuudet edetä uralla ja erikoistua, voi lähteä ulkomaille töihin, korkea koulutus… Muutamia mainitakseni.

Totuus oli kuitenkin karu, kun tajusin että hammaslääkäriksi päästäkseni minun piti selvitä lääkiksen pääsykokeesta. Minun, joka ala-asteella oli ollut aina matikan tukiopetuksessa, ja jolla oli vain pakolliset kurssit fysiikasta ja kemiasta. Ajatus tuntui ihan pähkähullulle. Biologia kyllä kiinnosti, samoin terveystieto ja psykologia ja niitä olikin useampi kurssi käytynä. Kaikki mikä liittyi ihmiseen kiinnosti. Mutta sitten kemia ja fysiikka, huhhuh. Mulla oli kaksi vaihtoehtoa, ottaa abivuoden lukujärjestys täyteen uusia aineita tai keskittyä yo-kirjoituksiin. Valitsin jälkimmäisen ja kirjoitinkin keväällä 2009 lyhyestä matikasta E, äidinkielestä E, maantieto E, terveystieto E ja englannista M. Täydensin myös tutkintoa viime keväänä ja kirjoitin kemiasta M. Olin tyytyväinen papereihini ja pääsykokeeseen lukemisen sijaan menin heti kirjoitusten jälkeen töihin.

2.Hakukerrat:
Kirjoitusten jälkeisen kevään ja kesän olin töissä sairaalassa. Pääsin näkemään paljon asioita, tutustumaan sairaalan arkeen ja terveydenhuollon ammattilaisten työpäiviin. Näin paljon ällöttäviä asioita ja karaistuin. Oikeastaan mua ei ällöttänyt, vaan olin enemmän kiinnostunut. Tämä vahvisti haavettani, minä haluan nimenomaan hammaslääkäriksi.

Ensimmäinen haku 2010: Syksyllä aloitin eräällä kansanopistolla “lääketieteellisiin opintoihin suuntaavan kurssin” siinä oli tarkoitus käydä fysiikkaa, kemiaa ja bilsaa sekä lukea pääsykoekirjaa. Kurssi oli aika huono, aloitin ihan tyhjästä, suurin osa asioista meni ihan ohi enkä todellakaan tiennyt edes mitä newton tarkoittaa. Mutta sain käsityksen mistä pääsykokeissa on kyse. Yli puolet jätti kurssin kesken, niinkuin minäkin ja keväällä ilmoittauduin Eximian valmennuskurssille. Pääsykokeen koittaessa keväällä 2010 olin valmistautunut, mutta en lähelläkään valmista. Niimpä jäin reilusti pisterajoista ja aloitin kesällä työt taas sairaalassa. Olin varautunut tähän, vietin hauskan kesän ja uusi hakukerta oli jo mielessä. Tiesin mistä aloittaisin ja mitä tekisin toisin.

Toinen haku 2011: Syksyllä muutin takaisin asumaan äitini ja siskoni kanssa, kävin töissä ja suunnittelin lukemisen aloittamista. Olin huolellinen, tein pohjatöitä, kertasin ja tein koko hakuprosessin suurimman työn. Kertasin syksyllä lukiokurssit huolellisesti ja keväällä tein paljon vaikeita tehtäviä sekä luin bilsaa. Tein tosi paljon töitä ja tunsin että nyt se on mahdollista. Kävin vielä Eximian kurssin, johon mulla oli takuu edelliskeväästä. Kokeessa kysyttiin kaikkia heikoimpia osa-alueitani ja itkin kokeen jälkeen tunnin autossa. Tiesin etten päässyt. Olin tosi surkeana, mutta en suostunut luovuttamaan. Eipä mulla ollut edes mitään muita suunnitelmia. Otti päähän kun mahdollisuus oli vain kerran vuodessa ja se epäonnistui.

Kolmas haku 2012: Motivaationi oli huono. Epäonnistumisen tunne oli jäänyt kamalana mieleen ja siihen vielä lisättiin pääsykoe-uudistus. Pääsykoekirjana ollut Galenos jäi pois ja tilalle tuli lukion oppimäärä. Näin sieluni silmin kuinka suoraan lukiosta tulevat abit rynnistäisi mun ohi rautaisella laskurutiinillaan. Toisaalta sain siitä vähän lisää lukuraivoa ja marraskuussa sain kirjoja jo vähän auki, aloin laskemaan ja kertaamaan. Tammikuussa jäin lukulomalle ja tein paljon töitä. En lähellekään niin paljon kun edellisenä keväänä, mutta silti paljon. Keskityin laskemaan vaikeita tehtäviä. Tänä keväänä pääsykokeen jälkeen hymyilin kokeesta lähtiessä, mutta varasuunnitelmien epäonnistuessa itkin taas katkerat itkut. En päässyt taaskaan, olin ihan varma. Mutta tunne, kun luin sanan hyväksytty tietokoneen ruudulta ja kotona odotti paksu kirjekuori, jää varmasti loppuelämäksi mieleeni.

3. Kiinnostus-Motivaatio-Lukeminen
Ilman motivaatiota on turha tehdä oikeastaan yhtään mitään. Hetken aikaa ihminen voi pakottaa itseään. Voi olla syömättä herkkuja, harrastaa jotain mistä ei pidä tai tehdä työtä jota inhoaa. Mutta pitkällä tähtäimellä se ei onnistu. Niimpä pääsykokeeseen lukiessa motivaation on oltava kohdillaan. Miksi jotain haluaa ja mitä sen eteen on valmis tekemään. Pelkkä päätös tai kiinnostus yksistään ei riitä vaan molemmat on löydyttävä. Ilman kiinnostusta ei jaksa tehdä töitä ja pelkkää työtä ei jaksa ilman kiinnostusta. En voi väittää että jokaikinen fysiikan tai kemian kurssi olisi ollut kiinnostava, mutta tein siitä itselleni pienissä paloissa kiinnostavaa. Kun pitää tavoitteen kirkkaana mielessä ja suunnan tasaisesti ylöspäin, niin voi saavuttaa haluamansa.

Nyt työnteko palkittiin ja jokainen tehtäviin käytetty tunti on sen arvoinen. Aion vielä kirjoitella oppimistekniikoista, lukusuunnitelmista ja itseopiskelumateriaaleista.

8 Comments
Leave a Comment

 1. 9 vuotta ago

  Haha, mä täällä heti haukkana lukemassa kaikkea pääsykokeisiin liittyvää 😀 (En muuten varmaan lukisi, ellen olisi päässyt!)

  Sun lähtötilanne kuulostaa aika samalle kuin, ainoastaan et mä kirjoitin pitkän matikan, mut fy ja ke en myöskään lukenut lukiossa.

  Mä en osaa sanoa mun fiiliksiä tuosta uudistuksesta. Jotenkin musta tuntui, että koe ei tyylillisesti paljon muutu. En kyllä allekirjoita tuota abien lukurutiinia, koska kun itse mietin abeja, niin monella on varmasti se asenne, ettei pääse. Niillä on kuitenkin niin paljon stressiä kirjoituksista ja valmistautumisaikaa niin vähän. Mietittynä siihen kuinka itse luki kaksi vuotta ja keväällä vielä monta kuukautta kokopäiväisesti. Abeilla ei ole aikaa tehdä sitä. Tietenkin tähän pakettiin kuuluu niin paljon poikkeuksia, tämä oli vain karkea yleistys 🙂

  Itsellä lukioakoina tuntui, että fy/ke-asiat on niin vaikeita. Sitten, kun nyt yli 20-vuotiaana alkoi lukemaan niitä uusiksi, niitä ymmärsi paljon paremmin. Mun mielestä on hyvä, että mulla oli aikaa kasvaa ihmisenä, enkä olisi varmastikaan 19-vuotiaana edes päässyt sisälle, vaikka olisin yrittänyt. Mulla on ainakin se tunne, että olen kehittynyt “älyllisesti” 😀

 2. 9 vuotta ago

  Ihan mielenkiinnosta, satuitko osallistumaan LSO:n valmennuskurssille? 🙂

 3. Anonymous
  9 vuotta ago

  Saan tästä niiin paljon motivaatiota omaan tulevaan urakkaani, kun tiedän että samoista lähtökohdista aloittaneet hakijat ovat päässeet sisään kouluun! Tehtävä ei siis ole mahdoton, onneksi, vaikkakin varmasti haastava 🙂

 4. 9 vuotta ago

  Erinomainen postaus! Tästä oli varmasti hyötyä monelle! Suuret onnittelut koulupaikasta vielä kertaalleen! 🙂

 5. Anonymous
  9 vuotta ago

  Tää postaus oli ihanan kannustava ja sain puhtia opiskelemiseen. Kiitos ! 🙂 Sitä haluisin tietää, että kuinka paljon sun mielestä matikkaa tarvitaan pääsykokeisiin/ pääsykokeisiin valmistautumiseen? Itelle se on se vaikein aine, mutta silti kovin haluisin lääkikseen.

 6. Anonymous
  9 vuotta ago

  Paljon onnea hampaalle pääsystä ! Ihana postaus sain kovasti tästä motivaatiota ensi hakukertaa varten, toivottavasti palaat piakkoin asiaan 🙂 Sisälle päässeen opiskelutavat kiinnostais kovasti ! 😀

 7. 6 vuotta ago

  Moikka! Eksyin tänne sinun blogia lukemaan kun googlailin eri valmennuskursseja lääkkikseen! Itseäni myös alkanut kiinnostamaan tänne hammaslääkkiksen puolelle haku ja haluaisinkin kysyä, että oliko hyvä tää Eximia ja minkä kurssin sieltä kävit? 🙂 Tosiaan mä oon itse käynyt kaksoistutkinnon ja kemiaa ja fysiikkaa en ole edes lukenut lukiossa :-/

  Yt. Jasmin

 8. -N-
  4 vuotta ago

  Eksyin blogiisi tutkiessani (taas) lääkis juttuja. Oli iloa lukea kirjoitustastasi, olen nyt lähes samalla tasolla kun sinä, kohta lukion eka vuosi ohi ja vain pakolliset FyKe kurssit käyty. Kuitenkin ensi vuonna aion painaa kaikki Fykebi syventävät kurssit ja vuoden 2019 keväällä sitten lääkiksen kokeeseen.
  Lyhyellä matikalla, huonolla kemialla ja ylihilseen menevällä fysiikalla. XD No, aina voi onnistua, jos on valmis tekemään töitä!