Menu & Search
Miten saada unen päästä kiinni?

Miten saada unen päästä kiinni?

Kaikki varmaan tietävät, miten kokonaisvaltaisesti huonosti nukuttu yö voi pilata päivän? Muutaman huonosti nukutun yön kyllä selviää, mutta jos se jatkuu pidempään, niin alkaa tulla jo enemmän ongelmia.

Kun vähän selvittelee asiaa, niin nopeastikin katsottuna univelan syntilista on aikamoinen: yllättäen väsyttää, ei jaksa keskittyä, reaktiokyky huononee, muisti ei pelaa niin hyvin, stressihormonitasot nousevat, unirytmiin pääsy voi olla vaikeaa, vastustuskyky huononee, olo on ärtynyt ja ruokahalu kasvaa. Ei siis saa mitään järkevää aikaiseksi, syö huonosti ja tulee ehkä vielä kipeäksi? Ei hyvä!

En ajatellut kuitenkaan puhua univelan vaaroista, saati unettomuudesta, vaan siitä miten normaalisti voisi nukkua hieman paremmin? Nämä ovat toki aikamoisia yleistyksiä, eivätkä siten toimi jokaisella, mutta tässä edes muutama vinkki, joista olen itse ainakin hyötynyt.

1. Hyvä sänky. Huomasin sen merkityksen vasta hankkiessani vanhan tilalle uuden. Sänkykauppiaat taitavat olla sittenkin oikeassa, sillä omalla kohdalla tarpeeksi kova, mutta myötäilevä sänky toi hyvät unet kun kroppa oikeasti rentoutui. Myös selkäkivut hellittivät uuden sängyn myötä. Siihen sijoitettu raha maksaa itsensä hyvin nukuttuina öinä takaisin.

2. Stressin hallinta. Vaikka kuinka olisi huone tuuletettu ja unisukat jalassa, niin jos päässä pyörii miljoona asiaa niin eihän se uni vain tule? Stressin hallinta on myöskin yksillölistä, mutta yksi hyvä vinkki on miettiä, että “Voinko tehdä näille asioille tänä yönä jotain?”. Yleensä vastaus on, että en voi, joten kannattaa ajatella, että “Kun en voi tänä yönä niitä ratkoa, niin voin antaa asioiden odottaa huomiseen ja nukkua sillä aikaa itse hyvin. Hyvin nukutun yön jälkeen niitä on helpmpi ratkoa”.

Ja jos vieläkin tuntuu, että ne miljoona asiaa poikineen pyörivät päässä, niin kannattaa ihan oikeasti ottaa kynä ja paperia ja kirjoittaa ne ylös. Niinkun ihan oikeasti kirjoittaa! Näin ei ainakaan “unohda mitään tärkeää” vaan ne asiat odottavat huomiseen.

3. Unirytmi, joka on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Varsinkin kun sitä monesti tahtoo  vähän eri syistä sotkea. Mutta jos siihen pääsee edes välillä kiinni, niin sitten kestää ne poikkeukselliset heilahtelut.

4. Itselle sopiva iltapala ja ruokavalio. Tähän on toki mahdoton löytää kaikille toimivaa ohjenuoraa, mutta omalla kohdalla uni tulee parhaiten, kun menee pienen iltapalan jälkeen nukkumaan. Iso lämmin ruoka tuntuu liian tuhdilta ja pienikin nälän tunne taas pitää hereillä. Eli ruokaa koneeseen, muttei liikaa.

5. Kahvin rajoittaminen.  Kahvin vaikutus ei ole mikään tahdon asia, vaikka se ei kaikkia tuntuisikaan piristävän. Täältä voi lukea pari sanaa aiheesta. Monelle onkin varmasti tuttu tunne, kun “kroppa on rättiväsynyt, mutta silmien alla tuntuu kun olisi täysin hereillä”. Tämä ylikierroksillä käyminen voi johtua monesta muustakin syystä, mutta ihan arkinen syntipukki on se iltapäivällä juotu kahvi. Jos tuntuu, että uni jää tulematta, niin kannattaa oikeasti harkita että jättää sen iltapäiväkaffen pois, vaikka se niin ihana onkin.

6. Rentoutuminen ja liikunta. Kun on tarpeeksi aktiivinen fyysisesti, niin tulee unikin helpommin. Toki kaikki varmaan tietävät, että ihan heti urheilun jälkeen. Myös lepoa ja rentoutumista tarvitaan vastapainoksi ja kannattaa kokeilla rentoutusharjoituksia tai meditoida. Varsinkin sellainen tietoinen rauhoittuminen ja “ei minkään ajattelu” on tosi hyvä taito opetella.

7. Muut vinkit. No näitähän riittää. Huoneen sopiva lämpötila, hyvät vuodevaatteet, pimeä huone, häiriötekijöiden rajoittaminen… Ja yhtenä ainakin on valon määrän optimointi niin, että aamulla läväyttää kaikki valot päälle ja koittaa ehtiä nauttia päivän valosta ja illalla taas rajoittaa sitä. Ehkä vielä viimeisenä, että yrittäisi olla stressaamatta siitä nukkumisesta! Joskus yö menee huonosti, mutta ei siitä kannata itseään alkaa soimaamaan tai pelottelemaan.

Onko muilla jotain hyviä univinkkejä? 🙂

3 Comments
Leave a Comment

 1. Kat
  6 vuotta ago

  Yks parhaista vinkeistä on, että rauhoittaa sängyn ja jos mahdollista niin koko huoneen vain nukkumiselle! Sängyssä ei pitäisu pelata älypuhelimella, lukea kirjaa, syödä tai mitään muuta paitsia nukkua (tai okei, harrastaa seksiä :D) Myös ilta-yoga/venyttely auttaa saamaan unenpäästä nopeammin kiinni sekä kaiken sinisen valon tuijottamisen lopettaminen ajoissa ennen nukkumaan menoa (pahimpia tabletin, tvn, kännykän, tietokoneen jne näytöt). Sininen valo kun haittaa melatoniinin tuotantoa 🙂

  • Salli
   6 vuotta ago

   Noi on hyviä vinkkejä! 🙂 Mulla tosin on samassa huoneessa keittö, olohuone, makuuhuone ja työhuone 😀 Sekin auttaa, että sammuttaa IHAN KAIKKI valmiustilassa vilkkuvat laitteet ja hankkii kunnolla pimentävät verhot.

 2. 6 vuotta ago

  Mulle on muotoutunut jännä tapa mennä villasukat jalassa nukkumaan, en nimittäin voi sietää sitä että varpaat palelevat! En ikinä herää ne villasukat jalassa vaan potkin ne unissani pois jossain kohtaa, mutta nukkumaanmenosta ei tuu mitään jos ei ole jalat lämpimänä 😀