Menu & Search
Keraaminen kruunu

Keraaminen kruunu

Tein yliopistolla kruunun d. 36:seen eli alaleuassa vasemmalla puolella olevaan toiseksi viimeiseen poskihampaaseen (*potilaalta saatu lupa postauksen tekoon ja kuvien julkaisuun*) Potilas oli minulla hoidossa melkein 1,5 vuotta ja yhteinen taival alkoi juurihoidon aloituksesta. Lopuksi hoitomme huipentui vuoden kuluttua kyseisen hampaan kruunuttamiseen.

Hammaskruunu on siis hampaan näkyvä osa ja kruunuttamisella tarkoitetaan sitä, että vaurioitunut hampaan osa korvataan kestävällä keinotekoisella materiaalilla. Sellainen kannattaa laittaa normaalin paikan tilalle esimerkiksi silloin, kun oma hammas on useaan kertaan paikattu tai hammas on lohjennut monta kertaa.

On ihan loogista, että yhtenäinen kappale kestää paremmin, kuin useasta osasta tehty paikka. Kruunu valmistetaan suun ulkopuolella vahvasta materiaalista (yleensä lasikeraamista) ja se sementoidaan hiottuun hampaiseen. Juurihoidetut hampaat ovat alttiita lohkeamaan, joten nuoren potilaan kohdalla hampaan kruunutus oli järkevä ratkaisu.

Tässä aloituskuva ennen kruunutuksen aloittamista. Hammas (kuvassa toiseksi viimeinen) oli siis juurihoidettu vuotta aiemmin ja silloin se oli paikattu tavanomaisella yhdistelmämuovilla “pitkäaikaisväliaikaisesti”.  Kuvasta näkee, että hammas on muita matalampi ja sen muoto on erilainen.

Tässä kuva samasta hampaasta, kun kaikki paikka-aine on poistettu (paitsi täytettyjen juurikanavien suulta). Omaa hammasta ei ole juuri jäljellä muuten kuin posken puoleisella sivulla. Hammas hiotaan tiettyjen periaatteiden mukaan ja siitä otetaan jäljennös kruunun valmistusta varten. Tämän jälkeen laitetaan vielä väliaikainen paikka ja seuraavalla käynnillä valmis kruunu sementoidaan.

Tässä kuva valmiista kruunusta paikalleen sementoituna (kuvassa viimeinen hammas). Nyt korkeus ja hampaan muoto on normaali ja sen ennuste on parempi. Hammasteknikko valmisti kruunun ja se kiinnitettiin muovipohjaisella sementillä.

Kiitos vielä potilaalle kivasta hoitojaksosta!

 

6 Comments
Leave a Comment

 1. dontfuckwithme
  3 vuotta ago

  miksi ihmeessä teit näin ällöttävän postauksen? 😀 likaiset hampaat koko kansan nähtäville että saat ilmaisen kruunun?

  • Salli
   3 vuotta ago

   Hahah, olen pahoillani että postaus aiheutti ällötystä 😀 Itse ihastelin kaunista kruunua <3 Olet tosin nyt käsittänyt jotain väärin, koska kuvassa on potilaani hampaat ja postauksen tarkoitus oli konkreettisesti näyttää tekemiäni töitä.

  • Manni
   3 vuotta ago

   Mun mielestä tää oli tosi mielenkiintoinen! Itsellä aika kova hammaslääkäripelko ja tällaiset konkreettiset postaukset hälventää kauhua ja jotenkin rauhoittaa.
   Mitä tuollaisen kruunun tekeminen maksaisi yksityisellä?

   • Salli
    3 vuotta ago

    Kiva kuulla! Ymmärrän että hammaslääkärissä käynti pelottaa mut toimenpiteet on kyllä tosi mielenkiintoisia… ja tarkoitus kuitenkin edistää terveyttä eikä kiusata ihmisiä 🙂 Kiitos kommentista!

    • Salli
     3 vuotta ago

     Niin ja hinta riippuu monesta tekijästä. Siihen tulee materiaalikulut/teknikon työ ja sitten hammaslääkärin työ. Mitähän uskaltaisin sanoa.. 700-900e per hammas? 🙂

  • Heidi
   3 vuotta ago

   Minusta ei ollut kyllä yhtään ällöttävä postaus vaan nimenomaan kiinnostava. 🙂